LVT-vloeren zijn sinds enkele jaren aan een ware opmars bezig. Na de woningbouw en de retail- en hospitalitysectoren vindt ook de officesector vandaag de weg naar deze duurzame en veelzijdige Luxury Vinyl Tiles. Het waterbestendige en onderhoudsvriendelijke karakter van deze vloeren maakt ze tot de ideale oplossing voor keukens en koffiecorners, terwijl een aantal innovatieve plaatsingsmethodes ook de toepassing op technische en verhoogde vloeren mogelijk maken.
OPBOUW
LVT is opgebouwd uit vier tot acht lagen.
Hier:
1. PU-beschermlaag,
2. slijtlaag,
3. dessin,
4. printlaag,
5. glasvlies,
6. tussenlaag,
7. glasvlies,
8. rug op basis van zuiver pvc.
De extra glasvezellagen zorgen voor een betere dimensionale stabiliteit
HOE TE PLAATSEN
Afhankelijk van de noden en de oppervlakte kunnen LVT-vloeren op verschillende manieren geplaatst worden. Hoewel kliksystemen uiterst populair zijn in residentiële toepassingen, zijn ze wegens de grotere oppervlaktes maar weinig interessant in commerciële projecten. Daar wordt veel vaker gebruikgemaakt van een verlijming of, indien de situatie erom vraagt, losliggende systemen.
Verlijmen
Voor verlijmde toepassingen wordt er steeds gebruikgemaakt van tegels of planken van 2,5 mm dik. Deze worden halfnat in de lijm ingelegd en na 10 à 30 minuten aangewalst. Deze vloeren zijn na 24 uur betreedbaar en volledig belastbaar na 48 à 72 uur.
Loose lay
In kantoorgebouwen is het echter niet altijd mogelijk om de vloer te verlijmen. Bij verhoogde vloeren is het bijvoorbeeld belangrijk dat de onderliggende kabels en technieken toegankelijk blijven. In dat geval kan er gebruikgemaakt worden van loose lay LVT. Dit zijn zwaardere LVT-tegels en -planken met een dikte van 5 mm die los geplaatst worden. Het hoge soortelijk gewicht (ca. 8,4 kg/m²) van de tegels en het gebruik van een antisliponderlaag garanderen dat de tegels op hun plaats blijven liggen, terwijl de losse plaatsing ervoor zorgt dat ze eenvoudig verwijderd of vervangen kunnen worden. Het fixeermiddel heeft een droogtijd van dertig à zestig minuten, maar verder kan de vloer meteen belast worden. Als alternatief bestaan er ook loslegtegels die met een verborgen zwaluwstaartsysteem met elkaar verbonden worden. Deze zijn dikker (ca. 10 mm) dan andere loose lay LVT-tegels, maar vergen geen voorbehandeling van de ondervloer en zijn onmiddellijk toegankelijk.
Zelfhechtende tussenlaag
Bij technische vloeren, huurpanden of tegelvloeren met voegen wordt het best helemaal niets op de ondervloer verlijmd. In dat geval kan men opteren voor een tussenlaag die los op de ondervloer komt te liggen en waarop de LVT-tegels ‘geplakt’ worden. De tussenlaag is hiervoor voorzien van een zelfhechtend oppervlak dat, zolang het van stof gevrijwaard wordt, zijn hechtende eigenschappen bewaart. Net als bij loose lay vinyl kunnen tegels dan ook eenvoudig vervangen worden. De hechtende tussenlaag wordt op rol geleverd en er kunnen oppervlaktes tot max. 2.000 m² mee gerealiseerd worden. Bij de plaatsing van LVT dient men erop toe te zien dat de planken of tegels haaks op de richting van de tussenlaag worden gelegd. Het systeem is meteen belastbaar.