Tijd om je parketvloer op te frissen?
Wil je je vloer vernissen, oliën of boenen?
Voorafgaand aan het aanbrengen van een beschermingslaag kan het parket gebeitst worden in een kleur naar keuze.
Welk afwerkingsproduct moet je gebruiken bij het renoveren van parket?
We krijgen wel eens de opdracht om een volledig interieur, van vloer tot plafond, te renoveren. Maar hoe pak je daarbij een bestaande parketvloer aan?
Belangrijk om te weten is dat er in grote lijnen drie mogelijkheden bestaan: vernis, olie of boenwas.
VERNIS
Hoewel bij het toepassen van sommige vernissen het authentieke karakter een stukje verloren gaat, biedt het afwerken met vernis een goede bescherming voor parket. Vernis is per definitie kleurloos, maar door het parket voorafgaand te kleuren met een compatibele (!) beits, kunt u qua afwerking toch nog diverse kanten op.
Niettegenstaande het glasachtige laagje op het parket is zelfs een extra matte finish zeker nog mogelijk, net zoals trouwens satijn of hoogglans.
Types vernis
•PU-vernis bestaat zowel als een oplosmiddelhoudend (solventgedragen) of watergedragen product. Ze kunnen uit één of twee componenten bestaan. Plasti-Parket
•Alkydvernis is meestal oplosmiddelhoudend en heeft een lagere slijtweerstand dan PU-vernis.
Applicatie
Normaal gezien worden er twee tot drie laklagen van 100 à 120 g/m² aangebracht. Telkens moet men tussenschuren met een korrel P120. Vergeet niet grondig te ontstoffen vooraleer de volgende laag te appliceren!
Het is sterk aangeraden om gedurende 24 uur niet op het pas geverniste parket te lopen. Het volledig uitharden en op volle sterkte komen van de vernislaag duurt ongeveer tien tot twintig dagen. De vloer mag niet afgedekt worden met een vloerbedekking of folie vooraleer deze eindhardheid is bereikt.
Vraag je prijs aan voor het schuren en/of het vernissen van je parket
OLIE
Met oliën kunt u enorm veel effecten sorteren. Fabrikanten bieden volledige productlijnen aan waarmee u in verschillende stappen een unieke vloer kunt creëren. Het kan gaan om oliën die de noesten en nerven accentueren (bv. een witte olie voor een ceruseereffect) tot oliën die als het ware onzichtbaar zijn en die het aspect van het blanke hout behouden.
Types oliën
•Hardwaxoliën zijn uithardende oliën op basis van alkyd en bevatten meestal rond 60% oplosmiddelen. Men plaatst de olie in twee lagen met een tussentijd van 24 uur.
Een highsolidolie kan vaak in één enkele laag aangebracht en in de poriën gemasseerd worden
•Highsolidoliën bevatten relatief gezien weinig tot zelfs geen oplosmiddelen en kunnen vaak in één enkele laag aangebracht worden.
•Zuiver natuurlijke oliën bevatten geen bindmiddelen (uithardingsproducten), en dus ook geen oplosmiddelen. Het nadeel van deze 100% ecologische producten is dat ze zeer traag drogen, veel minder vlekbestendig zijn en relatief gemakkelijk weer van de vloer worden afgewassen tijdens het onderhoud. Daarom wordt dit soort oliën vooral toegepast op meubelen en werkbladen, eerder dan op parketvloeren.
Olie wordt aangebracht met een platte borstel, een katoendoek of een rotatieve machine met een dik wit of beige kussen, waarna men het product in het hout laat dringen. Na dertig minuten dient men alle overtollige olie af te vegen met een niet-pluizende doek voor een mooi egaal mat resultaat. Daarna wrijft men het parket op. De vloer mag er niet nat uitzien en na het inwrijven mag er geen overtollige olie achterblijven op het oppervlak. Respecteer tot slot de uithardingstijd vooraleer op het parket te lopen.
We geven je raad en daad om je parket in te oliën en te onderhouden.
Wil je zelf niet aan de slag gaan dan komen we graag bij je thuis je parket onderhouden.
Vraag tijdig je offerte aan : intensief reiniger en opnieuw inoliën