WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

Samen de mooiste kleurcombinaties maken

Maak de mooiste kleurencombinaties voor jouw interieur

Met kleur of kleurencombinaties bepaal je de sfeer in jouw interieur. Een belangrijke keuze dus als je een kamer opnieuw gaat inrichten. En beperk je bij de kleurkeuze niet alleen tot de muren! Denk ook aan de kleuren die je voor de vloer en de raamdecoratie kiest. Door dat goed op elkaar af te stemmen, creëer je een geheel dat meer doet dan elk los element apart. Ter inspiratie hebben we wat tips voor je op een rij gezet.

Kleurencirkel

Een superhandig hulpmiddel bij het bepalen van een kleurencombinatie is de kleurencirkel of kleurenwaaier. Hierop vind je alle mogelijke kleuren in een logische volgorde bij elkaar. Zo staan alle tinten rood onder elkaar en verloopt het rood langzaam naar oranje en paars dat zich elk aan een andere kant van het rood bevindt. Wil je juist iets dat compleet anders is, dan kijk je bij de contrasterende kleur. Dat is een kleur die in de kleurencirkel er precies tegenover ligt. Zoals geel tegenover paars of blauw tegenover rood.

Harmonieuze kleuren

Houd je van een harmonieus sfeertje? Dan kies je ook voor harmonieuze kleuren. Dit zijn kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen zoals groen en geel, rood en oranje of blauw en paars. Let wel op dat de basiskleur in het interieur een neutrale tint als wit of grijs wordt. Dan kunnen de kleuren van jouw keuze ook alle aandacht krijgen zonder dat het te druk wordt. Deze kleurencombinatie doet het goed in ruimtes die multifunctioneel moeten zijn zoals een tienerkamer of een studentenkamer.

Ton-sur-ton voor een rustig interieur

Echt rustig wordt het als je kleuren kiest die in dezelfde kleurtoon liggen; dus donkerrood, lichtrood, roze, zachtroze, wit met roze nuance. Ton-sur-ton-tinten zijn dat. Je kiest dan eigenlijk voor een basiskleur en brengt accenten aan met de kleuren uit dezelfde kleurtoon. Dit kan met elke gewenste kleur, ook in een wit interieur. Zou je elke muur in hetzelfde wit verven als de vloer en het plafond dan wordt de ruimte steriel en saai. Maar kies je voor verschillende wittinten dan krijg je juist een aangename sfeer. Huiskamers waarvoor een rustige sfeer gewenst is, worden vaak ton-sur-ton ingericht. De vloeren, wanden, raamdecoratie en inrichting zijn dan afgestemd op dezelfde kleurtoon.

Contrastrijke kleurencombi’s

Ben je niet bang voor wat kleur? Of houd je wel van opvallende elementen? Dan ga je natuurlijk voor het contrast! Dit staat sowieso goed in moderne woonstijlen maar ook bij kinderkamers wordt het veel toegepast. Bij deze kleurencombinatie bereik je snel een levendige sfeer waarbij het gebruik van een neutrale tint als basis wel heel belangrijk is om een te schreeuwerig effect te voorkomen. Kies je trouwens voor een contrastrijke kleurencombinatie in een modern interieur? Dan staat dat ook heel goed met grote grafische prints of geometrische vormen.

Koel ochtendlicht of warm avondlicht?

Welke kleurencombinatie je ook kiest, houd altijd rekening met de lichtinval. Sowieso kunnen kleuren overdag een heel andere sfeer geven dan ’s avonds en kan het effect met daglicht anders zijn dan met kunstlicht. Het is dus belangrijk om voordat je een definitieve keuze maakt, de stoffen of verfstalen op verschillende momenten van de dag te beoordelen. En kijk ook naar de kleur van het daglicht dat naar binnen valt. Zo is het licht ’s ochtends vaak koeler en blauwer dan aan het einde van de dag wanneer het warmer en geler wordt. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat koele tinten mooier staan in warm licht terwijl warme tinten het beter doen in koel licht.

Welke kleurencombinatie past bij jouw interieur?

Om zeker te weten hoe een bepaalde kleur uitpakt in jouw interieur kun je natuurlijk altijd een paar kleurstalen ophangen. Maar laat je ook eens informeren door een specialist in woninginrichting. Zij weten precies welke kleuren het wel en niet goed doen in jouw woonstijl en met welke stoffen en meubels een bepaalde kleur of kleurtoon gecombineerd kan worden.     Onze  interieurstylisten staan graag voor je klaar om je daarin te informeren. Maak jij de afspraak?

  Uw naam (vereist)

  Uw email (vereist)

  Straat + nr

  Gemeente

  Postcode

  Telefoon (vereist)

  Onderwerp

  Uw bericht