WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

Parket beschermen : vernis , olie of boenwas ?

olie aanbrengen debeverOp welke ondergrond?
Vroeg of laat krijgt u ongetwijfeld wel de opdracht om uw vloer een grote onderhoudsbeurt te geven.

Maar hoe pakt u daarbij een bestaande parketvloer aan? Belangrijk om te weten is dat er in grote lijnen drie mogelijkheden bestaan: vernis, olie of boenwas.

 

Hier leert u wat de toepassingsgebieden zijn van deze drie types van afwerkingsproducten.

Nieuwe houten vloer
Is de houten vloer nieuw, maar nog niet afgewerkt, dan is het uiteraard mogelijk om een vrije keuze te maken tussen de drie verschillende systemen.
• Vernis: het parket moet droog, geschuurd, ontvet en stofvrij zijn. Zeker bij (vettig) exotisch hout is het aan te raden om het parket voor te behandelen met een intensieve parketreiniger op waterbasis of een specifieke ontvetter op solventbasis. Wie de vloer wil vernissen, doet er tot slot goed aan het hout af te sluiten met een poriënvuller.

 Olie: hier gelden uiteraard dezelfde basisvoorwaarden, met dit verschil dat een poriënvuller iets minder gebruikelijk is. Het houtoppervlak moet immers open (ademend) van karakter blijven om straks een optimale impregnatie (voeding) mogelijk te maken.

• Boenwas: zorg hier eveneens voor een perfect voorbereide ondergrond. Voorafgaand aan het boenwassen is een poriënvuller sterk aangeraden. Dit sluit het hout af, waardoor het ook een stukje beter beschermd zal zijn tegen vocht. Verderop in dit artikel leert u immers dat water en boenwas niet de beste vrienden zijn!


Gebeitst parket
Een houten vloer die gebeitst (gekleurd) is, is eigenlijk slechts half afgewerkt en nog onvoldoende beschermd tegen de alledaagse slijtage waaraan hij onderworpen is. Er bestaan diverse soorten beits. Telkens is er een grote keuze uit verschillende kleuren en aspecten (bijvoorbeeld een verweerde,verouderde look).

• Cellulosebeitsen: hebben als voordeel dat ze diep in het hout dringen, snel drogen, een levendige kleur hebben en de houttekening accentueren. Het nadeel is dat ze vluchtige, schadelijke en licht ontvlambare oplosmiddelen bevatten.

• Watergedragen beitsen: zijn milieuvriendelijker, maar dringen minder goed door in het hout, waardoor de houttekening minder geaccentueerd wordt.

• Alcoholverdunbare beitsen: dringen optimaal in het hout door en hebben een mooie kleur.
Na het beitsen mag men de vloer niet schuren, maar dient men rechtstreeks een afwerkingslaag te plaatsen. Hoe zit het nu met de compatibiliteit tussen de beits en de drie beschermingstechnieken?

• Vernis: oppassen geblazen! Een gebeitste vloer kan achteraf perfect gevernist worden op voorwaarde dat de twee producten compatibel zijn met elkaar. Gebruik in geen geval beitswas, aangezien dit product boenwas bevat. Ook de combinatie tussen een watergedragen vernis en een watergedragen beits is af te raden. Raadpleeg steeds de technische fiches of leg uw oor te luisteren bij een productspecialist.

• Olie: is perfect compatibel met beits. Door de combinatie tussen de verschillende beitsen en oliën, is er een veelvoud van kleuren en aspecten mogelijk.

• Boenwas: beitsen en boenwassen zijn in principe compatibel met elkaar, maar in de praktijk komt dit minder vaak voor. Natuurlijke boenwas geeft de vloer immers al dat typisch glanzende, honingkleurige aspect waar hij zo gegeerd om is. Eventueel behoort ook een beitswas (boenwas met beits erin) tot de mogelijkheden.

 


Gevernist parket
Met een parket dat gevernist is, kan men niets meer aanvangen, tenzij men alle vernislagen er opnieuw af schuurt. Een gevernist parket verder beitsen, oliën, boenwassen of opnieuw vernissen is dus compleet uit den boze!

Geolied parket
Een geolied parket kan men perfect opnieuw oliën, om maar niet te zeggen dat het zelfs gewenst is dit na x aantal tijd eens te doen. Verzaakt men aan dit onderhoud, dan wordt het parket na verloop van tijd vuil en vettig. Bij te erge vervuiling is alles afschuren de enige optie.

• Vernis: het aanbrengen van een vernislaag op een geolied parket is onmogelijk, aangezien de olie een goede hechting van het vernis verhindert. Wie toch wil vernissen, moet eerst alles opnieuw blankschuren of er wordt van een vernisolie Woca gebruikt (enkel te gebruiken als je in de lijn van woca producten blijft)

• Olie: hierbij dient men eerst te ontvetten met een intensieve reiniger, daarna schuurt men alles licht op met fijn schuurpapier (bv. P120) en maakt men de vloer stofvrij met een stofzuiger. Tot slot kan men de nieuwe olie aanbrengen. Er bestaan ook oliën waarmee men de vloer plaatselijk kan herstellen en waarvoor voorafgaand schuren niet nodig is. Er is ook de mogelijkheid om een zeep met olie te gebruiken.

• Boenwas: boenwas op een geoliede vloer is in principe mogelijk, maar komt in de praktijk erg weinig voor. Probeer eerst, bij wijze van proef, een klein stukje van de geoliede vloer te boenen dat normaal niet zichtbaar is (bv. onder een zetel of tapijt), en kijk wat het effect is. Veiliger is om eerst alles af te schuren. Wie dan toch een apart kleurtje wil, kan immers steeds zijn toevlucht nemen tot een beitswas.


Geboende vloer
Een geboende vloer moet men per definitie regelmatig opnieuw boenen. Het aanbrengen van een vernislaag op een geboend parket of het impregneren ervan met olie is uit den boze en dit om dezelfde redenen die hierboven al zijn aangehaald.

Hebt u nog vragen voor de behandeling van uw parket info@debever.be