WEBSHOP 24u/24u – Verzendingen gratis vanaf 100€

Kalkverf

Wanneer je met kalkverf van de Bever gaat schilderen en je bent gewoon om met traditionele muurverven te werken, dan zul je toch even een knopje moeten omdraaien. Als je een smaakvol effect of resultaat wilt krijgen, dan mag je zeker niet schilderen op dezelfde manier.

1. Kalkmagie met wolkeffect :  een paar basisregels

2. Kalkmagie met streepeffect : tips & tricks

3. Kalkmagie met metallic ondergrond

Speciale kalkeffecten om meubels en voorwerpen te decoreren.
Een grootmoeders kastje of ander voorwerp kan je makkelijk een nieuw leven geven door het te bewerken met kalkverf van de Bever.   Als je daarbij nog een metallicverf en eventueel een verniswas combineert, krijg je een mooi verweerd decoratief effect.

Gebruikte materialen :

1ste laag : cachemire metallic zilver
2de laag : Kalkverf de Bever nr. db7005-R50B
3de laag : Polyvine verniswas wit

4. Kalkmagie : patineren met kalkverf
Bij oliehoudende en acrylaatverven hebben we speciale producten om een verouderingspatine aan te brengen op een geschilderd voorwerp als een meubel of een lambrisering. We noemen deze glaceerverven : het zijn transparante verven met een lange open tijd (bewerkbare tijd).

2B25CABC-D17F-46B4-B06C-FAC2401B73A8Bij Kalkverven van de Bever hebben we dergelijke producten niet. Toch is het hier ook mogelijk om patines te maken.

 

Een patine is in feite niets anders dan een vuile verouderingswaas die je aanbrengt op een reeds geschilderde ondergrond. De verouderingswaas is transparant en doorgaans van een duidelijk donkerdere kleur dan de basislaag. De bedoeling is niets meer dan het schilderwerk er oud en geleefd of vervuild te laten uitzien. Aangezien we geen speciale verf hiervoor hebben bij onze kalkproducten, zullen we hier enige creativiteit moeten aan de dag leggen.

 

Je kunt een kalkverf patineren door deze met een sterk verdunde kalkverf over te schilderen. De sterke verdunning houdt in dat je kalkverf met water aanlengt tot je een dunne, waterige substantie hebt. Doordat de ondergrond waarop je de verdunde kalkverf aanbrengt reeds zuigend is (kalklaag), zal het overtollige water weggezogen worden en een dunne transparante film achterblijven.

891F158E-F1AC-4276-86BA-281E553C7117

Om deze patine zo natuurlijk mogelijk te maken, kun je het beste de verdunde kalkverf van de Bever kriskras openborstelen met bijvoorbeeld een blokwitter of ook nog met een vernisspalter (een platte vernisborstel). Een spons of doek kan ook helpen om het totaal wat vlekkerig te
maken.

 

Bij het aanbrengen van de patine zal deze eerst vrij hard lijken. Vergeet niet dat je kalkmengsel nat is waardoor alles stukken donkerder lijkt, maar bij het drogen zul je wederom vaststellen dat de kleur veel lichter wordt en dat de waas zacht en subtiel wordt. Mocht deze waas nog te hard zijn naar je zin, dan kun je hem als laatste bewerking nog wat extra nuanceren door er met een fijn schuurpapiertje overheen te gaan. Op deze wijze haal je weer wat patine weg waardoor er meer contrast en nuance ontstaan.

 

Gebruikte materialen :

1ste laag : Krijtverf de Bever
2de laag : Kalkverf de Bever

1ste laag : Sigma Multi primer aqua
2-3de laag : Kalkverf de Bever